Szabad Balaton

Utolsó változtatás: 2017.11.11

Felszerelések
  Kajakok
Evezők
Egyébb
Ajánló
Ez+AzInfo
2023.02.02 - 14:42
Felszerelések

Kajakok:

Boa Boa / Black Rock Kayaks
Falmouth/Cornwall-ban gyártott kajak, vagyis ott ahol hasznalják is. Sajnos még csak 2 dbról tudok, hogy elkészült. A vízen kis volumenűnek látszik, de benne ülve nem az. Van hely bőven a cockpitben is és a tároló rekeszekben is. Könnyen dönthető és szépen fordul. Elég gyors is. Jól szörfözhető.


Epic 18X Epic 18X / Epic Kayaks
Nagyon meglepett, hogy ezzel a hosszú vízvonallal, rögzített kormánnyal is milyen szépen fordul. Könnyen el tudom hinni róla, hogy jól szörfözhető. A másodlagos stabilitása nagyon határozott ami nagyon stabillá teszi. Jól eszkimózható. Nem éppen kis méretű a tároló kapacitása sem. A hatch fedelekre egy új megoldást alkalmaztak, ez a day hatch-nél nagyon praktikus. A tartósságáról majd 20 év múlva lehet nyilatkozni(-:, de nem hiszem, hogy kevésbé lenne tartós mint a hagyományos gumi fedelek. A kormánya is új, a szkegszerű behúzható toldalékkal. Lábtámasza masszív. Az összkép nagyon pozitív.


Inuk Inuk / Kirton Kayaks
Kirton régi motoros a kajak építésben. Nagyon masszív kajakokat gyárt az Egyesült Királyságban. Ezt a modellt is Rob Feloy tervezte. Nekem nagyon tetszett (kis cockpit). Nagyon stabilnak találtam, könnyen élezhető és eszkimózható. Nehezebben gyorsítható, de inkább én vagyok gyenge hozzá, mert azt éreztem,hogy van benne még potenciál. Emiatt így kicsit csalódtam a sebességében (10 km/h). Hullámos vízet nagyon szereti. Az is tetszet, hogy a hátsó hatch fedél a cockpitből nyitható.


Mezes Nr 5 / Mézes Pál
Gyors kajak. A hosszú vízvonal ellenére kormány nélkűl is szépen fordul. A másodlagos stabilitása határozott, ez nagyon stabillá teszi. Jól eszkimózható. Nagy méretű hajó, a tároló kapacitása szintén. Nagyon masszív építésű, ahogy az Palitól várható is.


NDK Explorer Explorer / NDK
Sokat eveztem ebben a hajóban, így elég jól ismerem, és szeretem is. Próbáltam a normál, HV és az LV verziót is. Nekem a normál méretű (184cm, 82kg vagyok) felelt meg leginkább. A HV hasonló, szinte semmi különbség nincsen, csak egy kicsit nagynak éreztem. Az LV-be még éppen, de szorosan belefértem, így az biztosan kicsi, és az LV leecocking (lefeléfordul a szélben) is egy kicsit.
Az Explorer egy nagon jó mindenes kajak, hatalmas rakodótérrel (minden belefér). Nagy beülőnyílása ellenére nagyon jól tartó combtámasza van. Nem lassú, jól szörfözhető. Elsődleges stabilitása kissebb, de van egy határozott 2. Kevés van használt eladó, mert aki megvette szereti, és nagyon strapabíró is. Kapható üvegszálas és szivacs üléssel is. Én az üvegszálast preferálom.


NDK Greenlander Greenlander / NDK
Ezt a kajakot használom Cornwallban. Gyors kajak hatalmas rakodó térrel. Csak az első rekeszben bőven elfér a nagy hátizsákom a sátor, hálózsák és még pár dolog. Elsődleges stabilitása kissebb viszont van rendes másodlagos. A kis beülőnyílás ellenére könnyű a ki-be szállás.


Pilgrim Pilgrim from NDK
Könnyebb kajakosoknak tervezett hajó. Szebb a vonalvezetése is. Tulajdonságaiban a Romany sorozathoz hasonló.


Elaho Elaho / Necky Kayaks
Amikor elkeztem kajakozni a barátaimmal Narpa, Elaho és Seayak kajakjaink voltak. Az Elaho volt a legjobb hajó a 3 közül. Ez volt a legjobb kormány nélkül evezve. Sajnos pont a legkönnyebb kajakos használta, mert azzal adták el, hogy ez nekik jó. De pont az ellenkezője, kell rá súly. Nagyobb kajakosnak is van bőven hely a lábnak a cockpitben, sokkal több mint a Narpa-ban.


Narpa Narpa / Necky Kayaks
Az első hajóm a Narpa volt.
Igényli a kormányt. Az oldal hullámokban nagyon jól viselkedik. A nagyobb lábaknak nem sok hely van a cockpitben.


NF Silhouette Silhouette / Nigel Foster
Nekem egy Hollandiában gyártott Foster-Rowe verzió van.
Ez a Legend kisebb testvére. Én 184cm-mel még éppen-éppen beférek. Gyors kis hajó, de ennek ellenére élezve talán a legkönnyebben forduló kajak. Nem csak a hátsó, hanem az első deck is alacsony. A cockpit az enyémen, nem a kisebbik, hanem a nagyobb verzó - 66cm -, de annál kisebb, hogy a térdet leülés után be lehessen tenni.
Rakodó tere nem óriási, a hátsó részt pedig tovább csökkenti a nagy napi tároló és a skeg.
Elsődleges stabilitása kicsi viszont van másodlagos. Felállni fel tudok benne, sőt az első decken evezni is - hála annak, hogy alacsony -. Az eszkimó forduló viszont nehezebb benne.


Aries Aries / P&H Sea Kayaks
Play kajak. Sokan szeretik ezt a hajót, de nekem nem a kedvencem. Szél érzékeny és erős kontrollt igényel. Persze szörfözni azért jó vele.


Cetus MV Cetus MV / P&H Sea Kayaks
Az első Cetus-t nagyon nem szerettem (most ez a HV). Nekem hatalmas volt. Az MV sokkal jobban tetszett. Kicsit hasonlított a Questhez. Nehezebben dönthető, viszont nagyon meg lehet dönteni (nagyon jól). Ahhoz hogy jól forduljon rendesen meg kell dönteni, de ezt lehet is. Kicsit élezve nem fordul nagyon. Nem lassú hajó. Stabil, könnyű ki-beszállni. A hátsó rekesze a dayhatch és a skeg box miatt nagyon kicsi.


Delphin Delphin / P&H Sea Kayaks
Ez a kajak elvileg a Aries PE verziója, vagy fordítva. Ez sem a kedvencem, ahogy az Aries sem. Szörfözni, rock hoppingolni jó, de külösen háltulról jövő szélben elég erős kontrollt igényel. Rakodó tere elégséges több napos túrákhoz. Nem túl gyors.


Quest LV Quest LV / P&H Sea Kayaks
Nagy kedvencem volt ez a hajó. Könnyen élezhető és nagyon jól fordul. Az LV nekem pont megfelelő volumenű, nem kellene nagyobb.


Scorpio Scorpio / P&H Sea Kayaks
Ez a kajak elvileg a Cetus MV PE verziója. Ez is kicsit nehezen dönthető meg jobban, de elég kicsit megdönteni, hogy forduljon rendesen. Lassabb mint a Cetus, és a skeg-et is jobban igényli. Stabil, könnyű ki-beszállni. Kissebbnek éreztem a helyet a lábamnak elől, és a comb támasza sem tetszett. De azért jó hajó.


Sirius Sirius / P&H Sea Kayaks
Ez egy régebbi hajó és design. De nem rossz. Kis volumenű (épp elfért a lábam a bulkheadnek nyomva). Stabil hullámos vízben is. Könnyen és jól dönthető, de nem fordul úgy, mint az újabb tervezésű hajók. Elég egyenesen halad. Nem sok rakodó helye van. Nem a legkönnyebben eszkimózható. Kisebb cockpitja van (small keyhole).


Prijon Seayak Seayak from Prijon
Kényelmes ülés. Spricó nélkül evezhető, mert olyan magas a cockpitje. Könnyen irányítható. A neopren kis rekesze nevetséges, és persze nem nagyon vízálló.


rockpoolGT GT / Rockpool Kayaks
Klasszikus formájú, mégis meglepően gyors hajó. Sok minden elfér benne. Kicsit döntve jól fordul, de nagyon megdönteni szinte lehetetlen. Hullámokban van igazán elemében, és ott nagyon stabil érzetet ad.


AlawBachTCC Alaw Bach / Rockpool Kayaks
Amíg nem próbáltam, azt hittem, hogy az Alaw lesz a tuti kajak. De mégsem volt jó nekem a magas térdhelyzet. Az Alaw Bach ugyanaz, mint az Alaw csak a konvencionális térdhelyzettel. Kis volumenű, de a cockpitben van rendesen hely nagyobb, magasabb embernek is. Nem nehezen élezhető, és jól megdönthető. Megdöntve jól kanyarodik. TCC verzióban is kapható, ez olcsóbb. De a kemény hatch fedők nagyon rosszul használhatóak.


Menai Menai from Rockpool Kayaks
Ez is nagy kedvenc volt. De aztán megjelent a GT és a Taran! Nagy volumenű gyors hajó, érdekes alj kiképzéssel. Itt jelent meg a cockpit előtti kis tároló, ami nagy siker lett. Nem tetszett viszont a komplex ülés-lábtámasz bonyolítás. A teljes felületű lábtámasz persze hasznos, csak fölöslegesek ezek az állítási lehetőségek.


Taran 16 Taran 16 from Rockpool Kayaks
Lásd Taran 18! Csak könnyebben gyorsítható. Nem sokkal lassúbb, ha az egyáltalán, mint a 18-as. Annál keskenyebb kicsivel. A hossza nem 16 láb, hanem majdnem 17!


Taran 18 Taran 18 from Rockpool Kayaks
Jelenleg talán a legjobb tengeri kajak. Egy jobb van nála a Taran 16! Gyors, jól szörfözhető. Hullámokban is nagyon stabil, és a legkönnyebben eszkimózható kajak.


Scott MV Scott MV / SeaBird Design
Maga a design nagyon tetszett. Hatalmas az elsődleges stabilitása. Nagyon jól fordul, kicsit döntve szinte helyben. Az alja lapos, nagyon megdönteni nehéz, de nem is kell. Gyors kajak, pedig a forma nem ezt sugallta. Ezt is Rob Feloy tervezte (Inuk). Hát szélben, hullámokban rendes kontrolt igényel (stern rudder), mert befordul. A megépítés minősége viszont nem a legjobb. Kissé sérülékenynek tünik. Lötyög az ülés. Vág a cockpit keret. A cockpit előtti kis tároló nevetséges neopren (mint a Prijon). A dayhatch kicsi. A kötélzet kissé érdekes.


Xtreme Xtreme / Tiderace Sea Kayaks
Ez is saját kajak, de kizárólag a tengeren használom, ahol lehet rock-hoppingolni. Méreteiből adódóan nem egy gyors kajak, de nem is annyira lassú, mint elsőre gondolnánk. A 7km/h-t lehet vele hosszútávon tartani így túrázásra is alkalmas. Viszont a nagy rockerív miatt mindenhol helyben meg lehet fordulni vele. Eddig egyetlen tengeri kajakot sem találtam ennyire fordulékonynak, még az 5m alattiakat sem, pedig az Xtreme 5,17m hosszú. Ez nagyon jól jön a sziklák között. A fordulékonysága miatt határozott stern rudder-t igényel szörfözéskor. Nagyon könnyű vele az eszkimó forduló és a balance brace. A kajak maga stabil és nagy volumenű, ami jól jön choppy víznél. Nekem Trevose head-nél nagyon jól jött(-:. Az ülése kényelmes, bár kevésbé mint a Silhouette-é, annak ellenére, hogy szivacs réteg is van az ülés alatt. A derék támla nagyon jó és kényelmes is. A combtámasz szerintem a legjobb, csak egyesével lehet a lábakat ki/be rakni. Minden hatch fedél kör alakú ami külön pozitívum, mert ezek a legvízhatlanabb formák. Az ovált rosszul is fel lehet tenni. Ami talán hátrány, hogy a kötél vezetők nem teljesen süllyeztettek és nincs az íránytűnek helye.


Nordkapp Classic Nordkapp / Valley Sea Kayaks
Jelenleg is ezt a kajakot használom a Balatonon. Nem a leggyorsabb kajak, viszont hullámos vízeken jól érzi magát. Elsődleges stabilitása simán elég ahhoz, hogy fényképezni lehessen benne. Mivel én szeretem a kis beülőnyílást, így ez nekem pont előny.


Nordkapp RM Nordkapp RM / Valley Sea Kayaks
Az új Nordkapp plasztik verziója. Sok rosszat hallotam erről a hajóról mielőtt kipróbálhattam, és vettem is egyet. Többen ledisznózták a klasszikussal összehasonlítva. De kellemesen csalódtam benne ami az evezhetőséget illeti. Fordulékony, nem lassú, könnyen eszkimózható. Viszont a rakodótere nagyon kicsi, akár a régi Nordkapphez képest is. Gyakorlatilag nem fértem bele, így több napos túrákhoz nem ideális.


Rapier 18 Rapier 18 / Valley Sea Kayaks
Szerintem a leggyorsabb tengeri kajak. A vízvonal szélessége kb 45cm, de benne ülve stabil. Határozott másodlagos stabilitása van. A kormányt mindenképp igányli, bár jól dönthető.


Evezők:

Nigel Foster Hi-Pro / Nigel Foster
A kedvenc lapátom. Nigel Foster tervezte vagyis felesleges többet hozzátenni. Magas szögű evezéshez való.


Black Light Standard Greenland / Black Light Paddles
Karbon Grönlandi lapát. Nagyon könnyű (550g) és nagyon drága. Nem strapabíró, óvatosan kell vele bánni. Hardcorra ott a nehezebb, erősebb Rough and Roll verzió.


Bihari Zsolt Greenland Greenland Paddle / Bihari Zsolt
Bihari Zsolt által készített grönlandi lapát. Erősre készített lapát. A vízfogása nagyon jó. Az eszkimózást, támasztást kicsit szokni kell, mert elég flexibilis. És emiatt a szörfözést is.


Celtic Celtic / Celtic Paddles
Nigel Dennis megvette a Lendal céget és a gyártás egy részét Wales-be vitte. Itt Celtic néven új márkát hozott létre. Ez a lapát nagyon hasonlít a Lendal Kinetik-re.


Corryvrecken Corryvrecken / Werner Paddles
Európában sajnos elég drága. Két nyél átmérővel kapható. A nagyobb pont jó nekem. A hajlított nyélen is jó helyen van a görbület. Ez is magas szögű evezéshez való.


Epic Small Mid Wing Small Mid Wing / Epic Kayaks
Kisebb felületű wing lapát hosszabb távokra. Nagyon szépen fogja a vízet.


GearLab Paddles Oyashio Oyashio / GearLab Paddles
Karbon váll nélküli grönlandi lapát. Masszív, és nagyon merev. Nagyon szépen lehet vele eszkimózni, támasztani. Sík vízen kicsit remeg a kézben, de hullámokban nem érezni. Szélben ideális, jelenleg kapható legjobb váll nélküli lapát. Nyele nem ovális sajnos.


Braca Hurricane 20 Hurricane / Braca-Sport
Az első evezőm. Még megvan. Ez egy 20 min, de volt 20 max és 100 max lapátom is. A 100-as nagyon könnyű. Eszkimózáskor, támasztáskor szépen kivezeti magát a felszínre. Nekem a nyél átmérője kicsit kicsi. Azért jó lapát, főleg az árához.


Ikelos Ikelos / Werner Paddles
A Werner csúcs lapátja. Formailag hasonlít a Corryvrecken-re, de ezt maggal készítik. Nagyon könnyű. Magas szögű evezéshez való.


Bombora Bombora / Mitchell Blades
Atombomba biztos lapát, még a hangja is más amikor a sziklát üti.


Lendal Nordkapp Nordkapp / Lendal
Ez a tartalék lapátom. 4 részre szedhető, így könnyen szállítható. Strapabíró darab. Magas szögű evezéshez való.


Own greenlander Greenlander / Saját
Saját farigcsálás tulipán fából. Nem lett a legtökéletesebb, de gyakorlásra jó lesz. Ráadásul szinte hangtalanul lehet vele síklani a vízen.


Schwarzer Flat New Flat / Schwarzer Paddles
A legjobb minőségű karbonból készül. Az ára is ezt tükrözi. Nagyon jó manőverező lapát. A 2 fél csatlakoztatására bicikli nyeregbilincset használnak. Csak ez volt ami nem tetszett, bár így látszik a nyél erőssége.


Superior Kayaks Greenland Greenland Paddle / Superior Kayaks
Karbon Grönlandi lapát. Masszív, erős és ennek megfelelően nehezebb. A vége nem a kerekített formájú, hanem az egyenesebb. Ez a kedvenc formám.


Egyébb:

SeaO2 SeaO2 from Kokatat
TBD....


Kokatat TecTour Tropos Whirpool Bib / Kokatat
TBD....


Kokatat Expedition GoreTex Expedition Drysuit from Kokatat
TBD....


Lomo Renagade Drysuit Renegade Drysuit from Lomo
TBD....


Kokatat Nomad Nomad / Kokatat
TBD....


Glacier Glove Ice Bay Ice Bay / Glacier Glove
Ez eddig az egyetlen neopren 5 ujjas kesztyű amiben nem fázik az ujjam. Neopren, de vízálló külsővel és fleece belsővel. Nem olyan könnyen mint gondoltam, de ezt legalább a hideg vízben, lemerevedett ujjakkal is fel tudom húzni (a többi 5 ujjas neoprent nem tudtam). Ennek is van vastagsága, de még elviselhető. A fényképezőgép kis gombját is be tudom kapcsolni benne. A muff (mitts) ugyan melegebb, viszont ez a vízben is OK. De a muff kiegészítésére is jó.


Kokatat TecTour Tropos TecTour Anorak from Kokatat
TBD....


Jeff Allen Throw Tow Throw Tow from Jeff Allen
TBD....


Midland Pacific Pacific from Midland
Nem vízálló! TBD....


Standard Horizon HX851 HX851 from Standard Horizon
TBD....

Ajánló (könyvek, DVD-k)

Könyvek DVD-k
Ez + Az