Szabad Balaton

Utolsó változtatás: 2017.11.11

2024.07.24 - 13:17
Share on Tumblr

A rendelet megváltoztatásáról jelenleg konzultáció folyik a Balaton Fejlesztési Tanáccsal! Nyít levél ITT


2012 januárjától új HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT a 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a vízikölekedéről érvényes, a korábbi 2003-as rendelet vízi sporteszközökre vonatkozó pontjai változatlanok maradtak. Így ezen Weblap célja is.


Ezen Weblap célja a jelenleg érvényes 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet mellékletének (HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT) II.RÉSZ 4.13 cikk - A vízi sporteszköz használatára vonatkozó korlátozások 1. bekezdés e) és f) pontja valamint a 9.12 cikk - Vízi járművek közlekedése 1. 2. 3. bekezdéseinek eltörlésének/megváltoztatásának kieszközlése.
Így biztosítva, hogy a jövőben saját felelősségre MINDEN evezős és vitorlás sporteszközzel közlekedő bármely időben a Balaton egész területén az 1500 méteres partsávon kívül is szabadon használhassa.
A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis 20000Ft-ig terjedő büntetési tételig büntethető szabálysértési eljárást von maga után, ha valaki az 1500 m-es sávon kívűl vagy a viharjelzés esetén evez.

Ezen rendelet megváltoztatása érdekében, aláírás gyűjtésbe kezdtünk.
Aki szintén úgy gondolja, hogy a rendelet ezen pontjai elfogadhatatlan mértékben és indokolatlanul korlátozzák a szabadidős tevékenységét (evezés/vitorlázás) a Balatonon az kérjük töltse ki és írja alá az aláírási nyomtatványunkat és köldje el a megadott címre.


Miért szeretnénk evezni az egész Balatonon és bármikor?
 1. Hát először is Miért ne? Ha belegondolunk semmi nem szól ellene, valaki mégis úgy gondolta, hogy meg kellene tiltani!?
  És a rendszerváltás előtti BM-es rendeletet egyszerüen tovább alkalmazták.
 2. E tevékenység senkit sem veszélyeztet vagy akadályoz. Még magát az evezőt sem (amihez joga van).
  (Sokkal veszélyesebb maga az autozás a Balatonhoz!)
  30 perc alatt a Balaton bármely pontjáról a partra lehet evezni.
  A viharfelhő képződést figyelemmel lehet kísérni,
  nagyon erős szél (8 beaufortnál erősebb) pedig csak ritkán fordul elő.
  Ha valaki a saját kajakját, kenuját vagy csónakját mégis elveszíti a megfelelő vízhatlan ruházat, úszómellény és extra esetben "sprayhood" megfelelő védelmet biztosít még vihar esetén is a vízben.
  Egy kajakkal azonban borulás esetén egyszerüen vissza lehet fordulni és tovább evezni. A tengeri kajakokat gyakorlatilag erre tervezték, és szinte minden időjárás esetén használható a tengereken és az óceánokon. Ezért is elfogadhatatlan a viharjelzések idején történő tiltás. Part felé irányuló szél még a kezdő kajakosokra sem jelent nagyobb veszélyt.
 3. A rendelet megtiltja, hogy a Balatonon átevezést (Badacsony-Fonyód 30 perc evezés vagy 90 perc autózás). Ílyen korlátozás európa más országaiban nincsen (Nagy-Britanniában, Németországban, Finnországban, Svédországban is nyugodtan lehet kajakozni a tengeren és az óceánon. 20-50 kilométerre lévő szigetekre átevezni szinte tömegsport)
 4. Jelenleg külömböző szabály érvényes a "vitorlás" és az evezős sport eszközökre, az előbbiekre a szél sebessége viszonylatában van szabályozás míg az utóbbiak esetén a viharjelzés alapján.
  Ez vajon miért?
 5. A jelenlegi gyakorlat szerint ha "krokodil" alakú kajakkal evez valaki akkor a rendőrség nem zaklatja, mert azt fűrdőzőnek tekinti?, ha viszont rendes tengeri kajakkal és úszómellényt viselve evez akkor már igen?
 6. A rendelet gyakorlatilag nem enged közlekedni evezős sporteszközzel azonban a mégis hajózási szabályzat vonatkozik rá.
  A közúton a biciklisekre is vonatkozik a KRESZ viszont ők nincsenek eltiltva a közlekedéstől.
  Erős szélben is lehet autót vezetni pedig az nem csak a vezetőre nézve veszélyes hanem más "nem közlekedőkre" is. Viszont az erős szélben evező senkit sem veszélyeztet!
 7. A regisztrációra sincsen lehetőség, hogy úgy mint hajót vezetői engedéllyel már rendesen lehessen használni.

Miért csak most?
Talán eddig másnak nem tűnt fel?
Eddig mindenki szépen befizette a büntetést?
Én is egy ideig "együtt éltem ezzel az állapottal"
Az utóbbi 2 évben azonban a nyári hónapokban fokozott rendőri jelenlét miatt szinte lehetetlen kajakozni. A rendelet miatt például előfordul, hogy a rendőrség HELIKOPTERE meglehetősen veszélyes manőverrel alacsony magasságba ereszkedéssel zavarja ki a kajakosokat!
Vagy nem lehet olyan távolságra sem bemenni ahol még fürdőzők ÁLLNAK a vízben.
Nekem az utólsó "lökést" végül a helikopteres támadás adta meg. Ezt már szinte morbid túlzásnak érzem.
Mint adófizető, a jövedelmem nagyobbik részét az állam a saját fenntartására veszi el, és ezt úgy használja fel, hogy engemet üldöz helikopterrel. (És így a KISEBB bűnesetekre már nem marad forrása.)